Reklam

Topkapı Sarayı, tarihi yarımadada bulunmakta ve İstanbul'un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.  15.yy.dan 19.yy.a kadar Osmanlı Padişahlarının yaşadığı Topkapı Sarayı, muhteşem mimarisi ve barındırdığı değerler ile İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Topkapı Sarayı açılış saatleri: Salı günü hariç her gün 09.30-17.00 saatleri arasında açıktır.
Tel: (0212) 512 04 80 ; Web: www.topkapisarayi.gov.tr

350 yıldan fazladır kullanımda olan Topkapı Sarayı aynı zamanda doğu kültürünün idolüdür. Topkapı Sarayı, pek çok muhteşem mimari yapıyı barındırmakta ve büyük bir bahçe ve duvarlarla çevrilidir. Topkapı Sarayı içinde yer alan Topkapı Sarayı Müzesi de aynı zamanda dünyanın en zengin müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın en iyi Çin porseleni koleksiyonundan Padişahların kıyafetlerine kadar pek çok nadide eser sergilenmektedir.

Topkapı Sarayı'nın en çok ilgi çeken bölümü ise şüphesiz Harem bölümüdür. Birinci avluda yer alan ve sürekli restorasyon çalışmaları olması sebebiyle ziyaretçilerin ancak bir bölümünü görebildiği haremde Valide Sofrası, Hünkar Sofrası ile Harem ağalarının ve cariyelerin kaldığı bölümler gezilebilmektedir. Özel rehber ve gruplar eşliğinde gezilebilen harem için ayrıca bilet almak gerekmemektedir.

Bu ikinci avlu ile haremi birleştiren bölümde ise Divan Odası var. Divan Odası, Sadrazamın başkanlığındaki divan toplantılarının yapıldığı yerdir. Sadrazamın oturduğu yerin üzerindeki demir parmaklıklı pencereden zaman zaman padişahın da kendisini göstermeden divan toplantılarını dinlediği bilinmektedir.


Divan Odası'nın hemen yanında ise dönemin silahlarının sergilendiği İç Hazine Odası yer almaktadır. Buradan ise "Mutluluk Kapısı" anlamına gelen Bab-ı Saadet üçüncü avluya açılmaktadır. Döneminde sarayın en özel bölümü olan ve devletin yüksek kademesindeki görevlilerinden başkasının giremediği bu avludan padişahlar at ile geçerdi. Avlunun ilerinde de Hazine Dairesi yer almaktadır.


Hazine Dairesini gezmek için ayrıca ücret alınmaktadır ve bu ücret ana kapıda ayrıca ödenmektedir. Hazine Dairesinde değerli taşlarla işlenmiş tahtlar ve son derece değerli mücevherler sergilenmektedir. Dünyaca ünlü "Kaşıkçı Elması" da burada sergilenmektedir.

Topkapı Sarayı'nın diğer bir bölümünde de 10.000'in üzerinde minyatür eser sergilenmektedir.

Buradan dördüncü avluya geçildiğinde avluda çeşitli dönemlerde yapılmış Bağdat, Revan, Mecidiye ve Sofa Köşkleri karşımıza çıkmaktadır. Bağdat ile Revan köşkleri arasında iftariye, havuz ve teras bulunmaktadır. Bu bölümün karşısında ise Hırka-i Saadet Dairesi bulunmaktadır. Burada Sultan I.Selim'in Mekke'den getirdiği Hz.Muhammet'e ait kutsal emanetler bulunmakta ve korunmaktadır.

Reklam